Archive for 3 D printing

De toekomst van 3D printing

Een aantal jaren geleden had niemand er nog van gehoord nu is 3D printen gemeengoed geworden. Wallmarkt heeft hem, bibliotheken hebben hem en om met je tijd mee te gaan zou jij hem ook moeten hebben volgens 3dprinterkopentips. De meest bekende ontroerende verhalen gaan over protheses, de meest controversiële over wapens. Maar in de eindeloze stroom gaat het ook over  huizen (10 in een dag), vliegtuigen, auto’s (de strati van Local Motors in 44 uur), voedsel. Ja eigenlijk alles, behalve geld.

Mooi verhaal van Avi Reichental, de huidige CEO van 3D systems op TED. Voor hem is 3d printen de wereld van eindeloze mogelijkheden. En heel persoonlijk: “honoring the past while manufacturing the future”.

Maar we zijn al weer stappen verder. 4 D printen. Hierbij wordt een 3D printer gebruikt om zichzelf configurerend, programmeerbaar materiaal te produceren dat zichzelf intelligent arrangeert in wat je maar wil (self-assembly). Skylar Tibbits, een MIT onderzoeker heeft al diverse protypen ontwikkeld.