Byung-Chul Han

‘Wat anderen niet van mij weten, daar leef ik van’ – dat citaat van Peter Handke is het motto van Hans boekje De transparante samenleving en misschien ook een beetje het motto van zijn leven zo schrijft Nynke van Verschuer in VN. Han is 55 en geboren in Seoel, waar hij afstudeerde in de metallurgie. Hij studeerde filosofie en Literatuur in Freiburg, doceerde aan de Hochschule für Gestaltung in Karlsruhe en is sinds twee jaar professor aan de Universiteit voor de Kunsten in Berlijn.  In 2010 werd zijn essay De vermoeide samenleving een bestseller in Duitsland en Zuid-Korea en daarmee was zijn naam gevestigd.

‘Protect me from what I want’ is een volgend motto van zijn nieuwste essay ‘Psychopolitiek’. Hij laat zich uitermate kritisch uit over de hedendaagse samenleving; over gamification, big data, digitalisering en de neoliberale ideologie die niet alleen het internet maar alles kapitaliseert. Miriam Rasch: “Een denker met één verhaal dat hij steeds weer herhaalt, als in een caleidoscoop, tot je ervan overtuigd bent: we leven in een digitaal panopticum en de bewakers zijn we zelf”.

Vier van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald:

  • Müdigkeitsgesellschaft (2010) – De vermoeide samenleving (2012)
  • Transparenzgesellschaft (2012) – De transparente samenleving (2012)
  • Agonie des Eros (2012)  – De terugkeer van Eros (2013)
  • Psychopolitik: Neoliberalismus und die neuen Machttechniken (2014)- Psychopolitiek. Neoliberalisme en de nieuwe machtstechnieken (2015)

Comments are closed.