Alibaba

De Chinese internet-gigant Alibaba ging vorige week naar de beurs. De grootste beursgang ooit. Alibaba werd in 1999 opgericht en domineert de Chinese e-commerce. Onder de paraplu van Alibaba  worden verschillende webwinkels geexploiteerd. De twee belangrijkste webwinkels Taobao.com en Tmall.com, en natuurlijk de internationale varianten werken als een soort Marktplaats. Hoe dat werkt is te zien in een Bloombergfilmpje waarin 280 broeken besteld worden. Of in het kort: “what is alibaba” in het filmpje eronder.

The Wall Street Journal gaat er wat uitgebreider op in. Het is een marktplaats, een zoekmachine en een bank, allemaal ineen. Groter dan Amazon en Ebay samen. Het bedrijf is 230 miljard dollar waard. Nu bericht dat de vierhonderd rijkste mensen ter wereld hiermee hun gezamenlijke vermogen deze week met 6,5 miljard dollar zagen stijgen. De notering komt tot stand in New York want de beurs van Hong Kong stelde te zware eisen. Dat laatste wil Dr Doom in HP de tijd gezegd hebben, want, zo stelt hij, “beleggers in Alibaba weten meer niet dan wel van het bedrijf, in elk geval krijgen ze niks te zeggen. Ze hebben alleen een winstrecht op een op de Kaaiman-eilanden gevestigde entiteit”.

Comments are closed.