Archive for Toekomst van media

De oorspronkelijke zonde van internet

Hendrik Goltzius' "The Fall of Man" (1616) (Wikimedia Commons)Hendrik Goltzius’ “The Fall of Man” (1616) (Wikimedia Commons)

Gisteren verscheen er een mooi artikel  van Ethan Zuckerman in the atlantic:’The Internet’s original sin’. Waar ging het zo mis met dat beloftevolle vrije internet? Toen adverteren (en de daarbij horende onvermijdelijke surveillance) het enige businessmodel van internet werd en bleef. Sinds Zuckerman Maciej Cegłowski’s speech hoorde op de ‘Beyond Tellerrand web design conference’ is hij ervan overtuigd: Adverteren is ‘internet’s original sin’. Het heeft geleid tot wat Al Gore een ‘stalkereconomie’ noemde. We worden agressiever als ooit gevolgd en het ‘do not track me’ betekent niet meer als ‘track me in secret’. De speech van Maciej heeft een mooi beeld:

Amazon, Lanier en het einde van de boekenbusiness?

Erik Boekesteijn  startte op linked-in een interessante discussie naar aanleiding van “Amazon isn’t killing writing, the market is”, een post  van Danny Chrichton op TechCrunch. Amazon lijkt eindelijk haar doel te gaan bereiken: de complete ontbinding van de traditionele boekbusiness door de introductie van een verticaal geïntegreerd publicatieplatform. Voor 9,99 dollar per maand krijgt de lezer onbeperkt toegang tot de Kindle bibliotheek. Het idee van een “Netflix voor boeken” bestaat al langer (Oyster, Scribd). Maar alleen Amazon  (65% van de ebook sales) heeft de schaal om van dit plan de industriestandaard te maken.

Goed toch? Dat hebben we toch al eerder gezien met muziek en musici?  Jazeker. Alleen de inkomsten van zélfs de topartiesten uit streaming services blijven sterk achter bij de inkomsten uit concerten. De plottwist voor boeken is echter dat schrijvers bijna geen alternatieve inkomstenbronnen hebben. Bijna al het werk (boekpresentaties, interviews, artikelen) is gratis of onderbetaald. Het wordt gedaan in dienst van de feitelijke verkoop van het boek of ebook. Het enige alternatieve businessmodel dat we tegenkomen in deze wereld is de publicatie van boeken en whitepapers als acquisitiestrategie voor bijvoorbeeld consultants.

De ‘gelovers’ in het vrije betere internettijdperk betogen dat de markt het schrijven niet kan doden. Iedereen is namelijk schrijver, fotograaf, designer, artiest aan het worden en de kwaliteit van de producten wordt volgens sommigen almaar beter. Prachtig maar er is een probleem. Het probleem wordt beschreven door schrijvers over ‘jobless growth’ en mensen zoals Thomas Piketty die beschrijft hoe de ongelijkheid steeds verder toeneemt en zonder ingrijpen leidt tot extreme ongelijkheid. Meer specifiek wordt het probleem (en de oplossingsrichting) beschreven door Jarnon Lanier in “who owns the future”. De mooie droom van het internettijdperk waar informatie vrij is en mensen het beter krijgen werkt niet.

De hele middenklasse wordt weggevaagd en alleen de giganten verdienen letterlijk gigantisch aan informatie. Het wordt volgens Lanier hoog tijd om te gaan experimenteren met het betalen voor informatie  aan de producenten ervan en het dogma van het mooie vrije internet dat goed is voor iedereen los te laten.

Gratis innoveren

Op de radio vandaag veel aandacht voor de publieke omroep. Er wordt actie gevoerd voor het behoud van breedte en kwaliteit. Passie, betrokkenheid, voor iedereen hoor ik voorbijkomen. Ik ben ZZP’er- na jarenlang vanzelfsprekend betaald te zijn geweest uit publieke middelen. Als onderzoeker, ambtenaar en adviseur. Nu ben ik verbaasd hoeveel mensen gratis spelen, spreken, helpen, schrijven, apparatuur en ruimte beschikbaar stellen en hun passies delen. Zo was ik een paar dagen geleden bij de gratis  bijeenkomst van de social media club 013 (Tilburg dus) die al een aantal keren mooie bijeenkomsten organiseerde. Gastvrouw was Marlous Mutsaers van Polare Tilburg.

Juist een combinatie van een mooie reeks boekhandels en de Slegte. Overigens wel zoeken en ja- het lijkt wel een bibliotheek.

En ik was bij de European social innovation week Tilburg. Een hele week gericht op samen leven, slimmer werken, voor elkaar zorgen en samen leren.

Een open concept waar met gesloten beurzen werd gewerkt en deelname voor iedereen gratis was. Ook werkplaatsen, kennisseminars en businessseminars zijn gratis. Soms omdat men gesubsidieerd wordt om kennisdeling te organiseren, zoals de Verenigde hogescholen die een congres WMO werkplaatsen organiseren of omdat men hoopt dat wellicht een ander aanbod wordt afgenomen (betaald). Zoals de workshops van business compleet