Archive for internet

Alles is marketing aan het worden

Als ik de vacatures van cultureel Nederland bekijk dan worden er overal alleen maar marketeers en fondsenwervers gezocht. Hoe valt een product, een voorstelling, een bibliotheek nog op in het enorme aanbod?

Vandaag bij culturele vacatures:

De afgelopen weken werd ik bedolven onder Schouten en Nelissen. Het was me al eerder opgevallen dat zij een ‘conversiebeluste contentmanager’ zochten:

Ik weet niet hoe ik target geworden ben -maar ik wordt gevolgd door de Ads-waar ik ook ga op het Internet. Ben heel benieuwd wat de conversiebeluste contentmanager op me gaat inwerken.

Stemmen en likes

Ik krijg een berichtje op facebook (via de chatfunctie) van iemand waarmee ik vroeger salsamuziek speelde. Of ik wil stemmen op haar muziek. Natuurlijk wil ik dat. Zij is een goede muzikante en ik wil niets liever dan mensen die ik ken en goed vind meer kansen te geven.

Tegelijkertijd doet het me beseffen dat  de toekomst er steeds vaker een wordt van meer vrienden verzamelen, netwerk activeren, promoten (steeds nabijer) en voten wordt. Het geeft weliswaar kansen maar het is ook eenzijdig en vermoeiend.

Alibaba

De Chinese internet-gigant Alibaba ging vorige week naar de beurs. De grootste beursgang ooit. Alibaba werd in 1999 opgericht en domineert de Chinese e-commerce. Onder de paraplu van Alibaba  worden verschillende webwinkels geexploiteerd. De twee belangrijkste webwinkels Taobao.com en Tmall.com, en natuurlijk de internationale varianten werken als een soort Marktplaats. Hoe dat werkt is te zien in een Bloombergfilmpje waarin 280 broeken besteld worden. Of in het kort: “what is alibaba” in het filmpje eronder.

The Wall Street Journal gaat er wat uitgebreider op in. Het is een marktplaats, een zoekmachine en een bank, allemaal ineen. Groter dan Amazon en Ebay samen. Het bedrijf is 230 miljard dollar waard. Nu bericht dat de vierhonderd rijkste mensen ter wereld hiermee hun gezamenlijke vermogen deze week met 6,5 miljard dollar zagen stijgen. De notering komt tot stand in New York want de beurs van Hong Kong stelde te zware eisen. Dat laatste wil Dr Doom in HP de tijd gezegd hebben, want, zo stelt hij, “beleggers in Alibaba weten meer niet dan wel van het bedrijf, in elk geval krijgen ze niks te zeggen. Ze hebben alleen een winstrecht op een op de Kaaiman-eilanden gevestigde entiteit”.

Humans need not apply

Humans Need Not Apply “is a 2014 short Internet video, directed, produced, written, and edited by CGP Grey (een Amerikaans-Ierse Youtuber). “The video focuses on the future of the integration of automation into economics, as well as the impact of this integration to the worldwide workforce. It was released online as a YouTubevideo” (wikipedia).

Er wordt natuurlijk heel vaak gerefereerd aan de vervanging van paarden door auto’s en de uitspraak van Ford  “If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.”

 

Is het nu anders? Kijk zelf!

f

 

 

Menswetenschappen in een digitaal tijdperk:hondenuitlater?

New York Times, the opinion pages door Nicholas Khristof

University students focusing on the humanities may end up,

at least in their parents’ nightmares, as dog-walkers for

those majoring in computer science.

But, for me, the humanities are not only relevant but also

give us a toolbox to think seriously about ourselves and

the world”

Hier alvast een advies: