Archive for inspirational

Music and life

Alan W. Watts, vergelijkend godsdienstwetenschapper en filosoof, heeft met zijn werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de introductie en popularisering van Aziatische religie en filosofie in het Westen. Hij publiceerde meer dan 25 boeken en vele artikelen over onderwerpen als identiteit, de aard van de realiteit, hoger bewustzijn en de zin en betekenis van het leven. Hij waarschuwde voor de gevaren van een àl te radicale onttovering van de werkelijkheid.

Een van de mooiste geanimeerde talks: Music and life

Trey Parker’s vader probeerde hem boeddhisme te onderwijzen. Jaren later brachten Parker en Matt Stone juweeltjes uit de archieven van Watts tot leven. Onder het label van Furry Carlos productions gingen de twee bedenkers van South Park in zee met South Park animators Chris Brion and Todd Benson.

Een andere mooie is trouwens is Prickles &Goo

Kinderen centraal?

Copyright www.flickr.com/photos/castgen/7731448428/ CC

Je hoort  en ziet het overal, op de gevels, in beleidsplannen, in interviews: ‘het kind centraal’. Maar betekent dat ook dat  we in onze samenleving het kind centraal stellen? Meestal niet. We gaan steeds weer voorbij aan hoe kinderen ontdekken en leren. We labelen tot in het oneindige en vergeten daarbij dat heel veel buitengewone presteerders nu wellicht het label autistisch, dyslectisch of ADD/ADHD zouden krijgen. Er circuleren talloze lijstjes op internet en ik heb de links als voorbeeld genomen. Peter Paul Doodkorte schreef er onlangs indringend over in zijn blog ‘Het etiket van beerput op rozenwater’. Een heel mooi voorbeeld blijft natuurlijk ook de labeling van ADHD zoals geschetst in de beroemde talk van Ken robinson.

Een TED talk in 2006 lanceerde de ideeën van Sir Ken Robinson bij een groot publiek.  Hij sprak over creativiteit in scholen en vond bij een breed publiek gehoor. Tot nu toe werd de lezing meer dan 27 miljoen keer bekeken en de animatie ervan is misschien nog wel aangenamer. Robinson beargumenteert dat het moderne onderwijs een product is van de industrialisatie; het voorbereiden van kinderen en jongeren op een leven van arbeid in een fabriek/kantoor.  Maar zegt hij, als we innovatie en creativiteit zo belangrijk vinden waarom wordt het dan niet onderwezen?

Voor onderwijsinspiratoren verwijs ik naar de inspiratiepagina op mijn site.

De schoonheid van het ritueel

Veranderingsprocessen, fusies, reorganisatie en projecten hebben nog steeds een grote kans om te mislukken. Schattingen lopen uiteen van 70 tot 90%. In de IT sector lijkt dit percentage door de toepassingen van “agile” en “scrum” methoden te dalen. Het vervelende bij de falende processen is dat het moeilijk is de vinger op de zere plek te leggen. Het zit “overal en nergens”. Er is veel beschikbare kennis over wat werkt en niet werkt in veranderprocessen; over organisatiedynamiek; boven-en onderstromen; systeem- en leefwereld maar er wordt weinig gebruik van gemaakt. En dat is verklaarbaar. Ons brein is gebouwd om verandering te weerstaan.http://www.psychologisch.nu/content/de-psychologie-van-veranderen.  Ben Tiggelaar, die mij eigenlijk misschien wel het meest verbaasde tijdens de verandercolleges van Focus Conferences op Nyenrode, promoveerde in 2010 in de economische wetenschappen en bedrijfskunde aan de VU op het proefschrift “The Core of the Matter”. Het ging over de haalbaarheid en effectiviteit van gedragsgerichte interventies in organisaties.Hij gebruikt daarbij de ‘5/95’ benadering die stelt dat 95% van het menselijk gedrag onbewust of automatisch is. Vaak proberen we die 95% te managen alsof het om bewust gepland gedrag gaat. Hoe dan wel volgens het e-book van Tiggelaar:”5/95 doorbraak”.

  • Eerst de mensen, dan de inhoud
  • Waarom doen we het?
  • SMART is niet slim genoeg (gedrag als zwakke schakel tussen plannen en resultaten)
  • Beren op de weg……….vooraf schieten
  • Positieve bekrachtiging in juiste balans en met grote nauwkeurigheid

Zelf ben ik al lang geïnteresseerd in de kracht van het “ritueel”. Ik studeerde af op een participerende studie naar de effectiviteit van de Anonieme Alcoholisten: “De truuk van Jen; een studie naar symbolen en rituelen bij de Anonieme Alcoholisten”. De oude rituelen passen niet meer of zijn destructief – een mooie manier om de 95% te beïnvloeden zijn nieuwe rituelen.

Afb. Foto Threes Shobha Voskuilen: Havan


 

Wanneer je een schip wilt bouwen

EGMOND AAN ZEE

Het is 15 maart, nog 6 dagen van de lente verwijderd. Was daarnet aan het Noordzeestrand. Eindeloze duinen, eindeloze zee. Moest heel erg denken aan een uitspraak die ik al vaak gebruikt heb, toegeschreven aan Antoine de Saint-Exupéry

Wanneer je een schip wilt bouwen,

breng dan geen mensen bij elkaar

om het hout te slepen, het werk voor

te bereiden en de taken te verdelen.

Maar leer mensen te verlangen 

naar de eindeloze zee

De rust alleen verstoord door een volwassen man met een knetter race-auto welk geluid ongeveer een range had van 3 kilometer beide kanten op. Wat bezielt iemand?