Archive for September 2014

Is de deeleconomie een valse belofte?

Vorige week gaf ik een workshop (gratis) voor de social innovationweek en woensdag volgde ik er een (gratis) bij Soundful Ondernemen. Zondagavond keek ik naar “Gratis geld” VPRO tegenlicht. Eerder kreeg ik al de Intermediair (gratis) in mijn Inbox. Een interview met Klaas Mulder, de auteur van het pakkenproletariaat. Gisteren stond ik bij de Hema in een hele lang rij voor de kassa. Ik kon alleen maar denken: ‘Ja mensen zijn duur’. De Hema draait verlies, 16,4 miljoen in 2013. En dat lijkt dan nog weinig vergeleken met allerlei andere giganten. De Groene deze week opent confronterend: “De deeleconomie is een valse belofte”. Het plaatje erbij is zo mogelijk nog confronterender.


Wie het kapitalisme wil aanklagen, zo zegt auteur Casper Thomas in de Groene grijpt terug naar stereotypen uit de negentiende eeuw. Maar het is fuzzy geworden. De echt tomeloos rijken lijken soms onze nieuwe guru’s die ons lessen komen geven over liefde, verbinding en overvloed. De lessen van Bill Gates, Warren Buffett, Richard Branson (al helemaal onbegrijpelijk). En ja delen is het nieuwe hebben. Geen Hilton, maar Airbnb.  Casper Thomas concludeert dat de deeleconomie er in werkelijkheid voor zorgt dat wij allemaal ondernemer MOETEN worden, op zoek naar winst, verkoop en bang voor een slechte reputatie. “Er wordt inderdaad een nieuwe gemeenschap gecreëerd, maar wel een die van commerciële verhoudingen aan elkaar hangt. In plaats van mensen te vrijwaren van de markt trekt de deeleconomie zo veel mogelijk mensen en zo veel mogelijk onderdelen van het dagelijks leven de zone van het economisch denken in”. Mij brengt het aan het twijfelen. Er ontstaan veel mooie nieuwe initiatieven en net zo veel worden er gekaapt door grote bedrijven. En ja, natuurlijk komt het goed; is het al goed. Maar het is voor velen wel een lastige tijd. Zoeken naar een nieuwe balans en intussen proberen te overleven als zelfstandige ondernemer.


Gratis geld en het pakkenproletariaat

Het begint langzaam door te dringen.  De uitzending van VPRO over gratis geld en in intermediair schets Klaas Mulder, auteur van pakkenproletariaat, het onafwendbare verval van de witteboordensector. “Stel dat we iedereen in Nederland een basisinkomen geven, zonder voorwaarden. Klinkt te mooi om waar te zijn? Als we weten dat een deel van de bestaande banen gaat verdwijnen door robotisering en algoritmes, en dat het huidige stelsel van uitkeringen- en toeslagen te complex en beschuldigend en fraudegevoelig is, is het dan niet tenminste het onderzoeken waard? ” VPRO vindt van wel. Wat zou er gebeuren als we de bevindingen van dit Mincome project doortrekken naar Nederland anno 2014? Samen met econoom Marcel Canoy, voormalig adviseur van Barroso, wordt het project Mincome doorgetrokken en berekent Tegenlicht wat invoering zou kosten: is het haalbaar en betaalbaar? En ze nemen een kijkje bij de Vereniging Basisinkomen, waar twee generaties elkaar vinden in de eerste kiemen van wat onze sociale toekomst zou kunnen worden.

Filosoof Klaas Mulder (auteur van het Pakkenproletariaat, stelt in intermediair dat we geen andere keuze hebben dan het anders verdelen van de laatste banen. Met weinig, maar zinvol werk is er ruim voldoende welvaart en welzijn voor iedereen. Lees ook: De blog Lezers van stavast

Stemmen en likes

Ik krijg een berichtje op facebook (via de chatfunctie) van iemand waarmee ik vroeger salsamuziek speelde. Of ik wil stemmen op haar muziek. Natuurlijk wil ik dat. Zij is een goede muzikante en ik wil niets liever dan mensen die ik ken en goed vind meer kansen te geven.

Tegelijkertijd doet het me beseffen dat  de toekomst er steeds vaker een wordt van meer vrienden verzamelen, netwerk activeren, promoten (steeds nabijer) en voten wordt. Het geeft weliswaar kansen maar het is ook eenzijdig en vermoeiend.

Alibaba

De Chinese internet-gigant Alibaba ging vorige week naar de beurs. De grootste beursgang ooit. Alibaba werd in 1999 opgericht en domineert de Chinese e-commerce. Onder de paraplu van Alibaba  worden verschillende webwinkels geexploiteerd. De twee belangrijkste webwinkels Taobao.com en Tmall.com, en natuurlijk de internationale varianten werken als een soort Marktplaats. Hoe dat werkt is te zien in een Bloombergfilmpje waarin 280 broeken besteld worden. Of in het kort: “what is alibaba” in het filmpje eronder.

The Wall Street Journal gaat er wat uitgebreider op in. Het is een marktplaats, een zoekmachine en een bank, allemaal ineen. Groter dan Amazon en Ebay samen. Het bedrijf is 230 miljard dollar waard. Nu bericht dat de vierhonderd rijkste mensen ter wereld hiermee hun gezamenlijke vermogen deze week met 6,5 miljard dollar zagen stijgen. De notering komt tot stand in New York want de beurs van Hong Kong stelde te zware eisen. Dat laatste wil Dr Doom in HP de tijd gezegd hebben, want, zo stelt hij, “beleggers in Alibaba weten meer niet dan wel van het bedrijf, in elk geval krijgen ze niks te zeggen. Ze hebben alleen een winstrecht op een op de Kaaiman-eilanden gevestigde entiteit”.

lucky en minder lucky

De “lucky ones”

21 Geniuses Just Won $625,000 To Spend However They Want

Danielle Bassett, 32, is a physicist working on enhancing our understanding of the human brain (photo McArthur foundation)

This homeless 26-year-old relies on picking up women for his survival. A video from Elite Daily chronicling the exploits of a homeless millennial who gets by on going home with women he meets in bars and on the streets of New York City is making the rounds online.

Falling Off The Grid- Homeless People in Ontario

It may seem silly to some people that there are people who deliberately want to get “off the grid” so to speak, when homeless people “fall of the grid” accidentally when they get evicted, can’t find a new place to live, can’t afford a new place to live, and end up homeless on the street because there isn’t enough affordable housing.

INTERESTING FACTS

#1. Toronto has approx. 50,000 homeless people – enough for a small city!