Het Jasper en Marijke effect

He kan me steeds weer verrassen de discrepantie tussen de weldadige papieren visies en de dagelijkse praktijk van organisaties. Edwin Mijnsbergen (een mooie blogger) noemde het eens “co-creatie retoriek”, een woord dat ik met plezier aan mijn vocabulaire heb toegevoegd. Willem Mastenbroek stelde op managementsite de vraag:“zitten we te suffen?” Ervaringen met nieuw organiseren, zo stelt hij, krijgen steeds meer aandacht maar waarom gebeurt er zo weinig met de opgedane ervaring? We hebben een hele rits van gangbare verklaringen; twee heel belangrijke zijn de onmacht tot vertaling van de nieuwe inzichten in het dagelijkse  gedrag op de werkvloer, het gebrek aan leiding en bestuurlijke wijsheid, die diepgaand geinteresseerd is in een manier van organiseren en managen die de inzet, betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de medewerkers mobiliseert. En als organisaties het wel op een andere manier willen proberen dan krijgen we vaak het Jasper-effect. Ik noem het zo naar aanleiding van een prachtig artikeltje van Esther Visser op innovatief organiseren: “opnieuw leren leidinggeven”. Jasper is namelijk naar de training Resultaatgericht Sturen vanuit Authenticiteit geweest en hij heeft er zin in. En…. bij de eerste de beste hobbels wordt teruggegrepen naar de oude manieren en de conclusie: “zie je wel, ze kunnen het niet”. Zullen we de zijde van de werknemers dan maar even het Marijke-effect noemen?  Marijke is enthousiast. Het zelfsturend team mag aan de slag met vernieuwing en ze heeft er zin in. Na de eerste flowfase komen de problemen en er wordt teruggegrepen naar de oude manieren van denken. Onder- en bovenstroom

Alle oplossingen worden gezocht in de bovenstroom. Herkenbaar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *