Durf te kiezen

Vond een leuk boekje in de bibliotheek “Durf te kiezen, 21 stellingen waar elke organisatie over moet debatteren”. Geschreven door Gijs Weenink. Hij beschrijft treffend hoe het er in de meeste organisaties toegaat. “De meeste organisaties kennen maar twee manieren om vraagstukken op te lossen. De eerste manier is: een consultant inhuren….. De tweede manier ..is om te gaan vergaderen. Als een manager de voortgang van een project wil bespreken, zet hij vijftien mensen rond een tafel. Die bespreken dan de voortgangsnotitie Kwaliteitsimplementatie 3.0. Henk is opgetogen over de feedback van de klant, Karin maakt zich zorgen over het budget en Andrea geeft aan dat de monitoring te wensen overlaat. Jelle zit onderuitgezakt met zijn mobieltje te spelen. Anderen mengen zich in het gesprek met allerlei irrelevante opmerkingen (met een discussie over de vraag of we Pieter en Jaqueline van afdeling Y ook om feedback moeten vragen)….en zo kabbelt de vergadering een uur door.”…

Gijs pleit voor echt debat en neem dan een besluit en aanvaard de consequenties. Hij geeft ook aan hoe je dat debat zou kunnen organiseren en welke regels er moeten gelden. Hij geeft dan 21 stellingen (voor- tegenstanders en de praktijk). Relevante stellingen zoals “mensgericht werken is beter dan resultaatgericht werken” of “we moeten in onze organisatie de functieomschrijvingen afschaffen”.

Comments are closed.